S AVG 2013 je digitální svět jednodušší a bezpečnější

Dle nejnovějšího průzkumu si ani polovina českých uživatelů internetu není vědoma odpovědnosti za vlastní online bezpečnost

AMSTERDAM a SAN FRANCISKO , 6. září 2012 – AVG Technologies (NYSE: AVG), poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti pro 128 miliónů aktivních uživatelů, dnes představil nový průzkum týkající se povědomí Čechů o bezpečnosti na internetu. Průzkum byl proveden na vzorku 1000 respondentů po celé České republice u příležitosti vydání nové produktové řady AVG 2013 pro online a mobilní bezpečnost.

Co se týče povědomí o bezpečnosti na internetu , jsou odpovědi českých uživatelů internetu poněkud překvapivé. Výsledky vypovídají o tom, že si čeští uživatelé stále ještě neuvědomují vlastní zodpovědnost za bezpečnost svého počítače.

• 88 % českých uživatelů internetu má nainstalovaný bezpečnostní software, jen 42 % uživatelů ho ovšem pravidelně aktualizuje.
  • Pouze 41 % českých uživatelů internetu si je vědomo toho, že sami zodpovídají za bezpečnost na svém počítači nebo mobilním telefonu (ostatní uživatelé si myslí, že je hlavní zodpovědnost na poskytovatelích internetových a telefonních služeb nebo na policii).
  • Krádeže online indenty se bojí jen 26 % Čechů, kteří používají internet. Stejný počet Čechů se obává, že jim budou ukradena přístupová hesla do emailu, internetového bankovnictví nebo sociálních sítí.

Právě samotný uživatel je nejslabším článkem, tím, kdo si kvůli své neopatrnosti často pustí malware do počítače sám. Produktová řada AVG 2013 tak přináší nové funkce zabezpečení, jako je aktivní prvek Do Not Track, který pomáhá uživatelům pochopit a zařídit si nastavení svého online soukromí. Aktivní prvek umožňuje uživatelům kontrolovat, kdo je sleduje, když jsou online, a jaká data o nich sbírá. Pomáhá jim chránit jejich osobní informace a identitu, mohou tuto ochranu sami zapínat a vypínat podle uvážení. AVG je první bezpečnostní společností, která aktivní prvek Do Not Track zavedla.

„Překotné zavádění nových technologií do našeho života vytváří z již tak propojeného online světa ještě komplexnější prostor, v němž je potřeba se orientovat. Naši zákazníci si chtějí práci na internetu užívat bez obav, chtějí vědět, že jsou chráněni. Naší zodpovědností je proto vytvořit jednoduché a přímočaré produkty,“ říká J.R. Smith, generální ředitel AVG Technologies , „základem produktové řady 2013 je proto jednoduchost, soukromí, výkon a naše špičková bezpečnostní technologie. Víme totiž, že právě toto jsou hodnoty, kterých si náš zákazník na bezpečnostním produktu cení nejvíce.“

Čeští uživatelé internetu se nebojí kyberšikany

Téma ochrany dětí na internetu je mnohými stále podceňované, vyplývá to i z výsledků výzkumu, kdy se kyberšikany svých dětí bojí pouze 7 % českých uživatelů, naopak například z vykradení bytu má strach 29 %.Produkt AVG Family Safety je součástí rodičovské ochrany na internetu, rodiče mohou sledovat, kde se jejich dítě na internetu pohybuje a jsou jim hlášeny závadné stránky. Při objevení nežádoucího obsahu mohou děti i rodiče kontaktovat Horkou linku pro bezpečnější internet, kde se tyto obsahy nahlašují, a s kterou AVG spolupracuje.

Produktovou řadu AVG 2013 doplňuje i nedávno vydaná ochrana pro mobilní přístroje, a to proto, aby byli uživatelé chráněni na stolních počítačích, ale také na mobilních přístrojích. V období duben až červen 2012 odhalila AVG kolem 370 tisíc hrozeb cílících právě na chytré mobilní telefony. AVG AntiVirus pro AndroidTM je na trhu velmi populární, na Google Play získal program od čtvrt miliónu uživatelů čtyř – nebo pětihvězdičkové hodnocení.

Video s Pavlem Krčmou, šéfem virových laboratoří AVG, o práci výzkumného týmu najdete zde: https://vimeo.com

O nových výzvách pro společnost hovoří generální ředitel J.R.Smith zde: https://www.dropbox.com

AVG Navštivte Mediální centrum AVG: mediacenter.avg.com

Další materiály zde: mediacenter.avg.com

Přehled produktové řady AVG 2013

Nové prvky:

• Nové uživatelské rozhraní umožňující jednodušší přístup k obvykle používaným nastavením. Jednoduše se v něm orientuje a je podporováno i na zařízeních s dotykovou obrazovkou.
  • Jednodušší instalace díky nové uvítací obrazovce
  • Snížený čas na bootování a minimalizované zpožďování
  • Díky AVG Turbo Scan bude skenování trvat kratší dobu
  • Zjednodušený firewall tak, aby bylo snadnější chránit soukromí a identitu a personalizovat nastavení
  • AVG Internet Security 2013 přichází s integrovaným ochranným firewallem, AVG LinkScanner®, AVG Anti-Spam, Anti-Spyware a technologií ochraňující před hackery při připojování na wi-fi

Produktová řada AVG 2013:

• AVG AntiVirus FREE – Skvělá ochrana zdarma při surfování, emailování a komunikaci na sociálních sítích
  • AVG AntiVirus – Pokročilá ochrana při surfování, komunikaci na sociálních sítích a stahování
  • AVG Internet Security – Kompletní online ochrana vhodná i pro nákupy a platby online
  • AVG Family Safety® - Tento produkt poskytuje bezpečný rodinný vyhledávač, který pomáhá ochraňovat děti před nevhodným internetovým obsahem, program např. sleduje aktivity dítěte v chatovacích místnostech nebo na sociálních sítích, umí nahlásit případné závadné výrazy nebo fráze

Produktová řada AVG 2013 je doplněna i o produkty pro ochranu mobilních přístrojů:

• AVG AntiVirus FREE pro Android™ – Základní ochrana pro mobilní zařízení
  • AVG AntiVirus Pro pro Android™ – Bojuje s viry a malwarem, takže uživatelé mohou v klidu telefonovat, přijímat SMS, stahovat hudbu, videa a aplikace a surfovat na internetu
  • AVG Family Safety® produkty pro iOS® a Windows® Phone – Tyto produkty zdarma poskytují bezpečný rodinný vyhledávač, který pomáhá ochraňovat děti před nevhodným internetovým obsahem

Posláním AVG je zjednodušit, optimalizovat a zabezpečit zážitek na internetu, poskytnout klid mysli propojenému světu. Výkonný a snadno použitelný AVG software a služby online poskytují uživatelům kontrolu nad jejich prací na internetu. Výběrem AVG softwaru a služeb se uživatelé stávají součástí důvěryhodného globálního společenství, které těží z vlastních síťových výhod, vzájemné ochrany a podpory. AVG se rozrostla uživatelská základna na 128 milionů aktivních uživatelů k 30. červnu 2012 a nabízí portfolio produktů, které se zaměřuje na spotřebitele a malé obchodní trhy, včetně zabezpečení internetu, optimalizace výkonu PC, online zálohování, mobilní bezpečnost, ochrany identity a rodinného bezpečnostního software.

Email: sandra.zouzalova@bestcg.com

Miriam Madrová