AVG radí malým a středním podnikům, jak bezpečně pracovat v pohybu

Deset návodů pro bezpečné uchování dat. Je jedno, odkud a na čem se připojíte.

AMSTERDAM, 13. prosince – AVG Technologies, vedoucí poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti, dnes oznámil vydání Příručky pro práci v pohybu. Příručka obsahuje znalosti získané od bezpečnostních profesionálů, které shrnuje do deseti rad pro výkonné manažery, kteří se podílejí na mobilní revoluci. Používají totiž množství mobilních zařízení v souvislosti s jejich prací. Zpráva odráží soustavnou snahu AVG pomáhat společnostem a malým a středním podnikům, aby se vyhnuly zničujícím následkům ztráty nebo krádeže dat.

Dnešní manažeři se na email nejčastěji připojují z několika různých přístrojů. Obsah bývá většinou zabalen pro použití na mobil do aplikací a doručen z cloud serverů. Způsobů, jakými je možné se chránit, je mnoho a mohou být matoucí. Zatímco je většina uživatelů seznámena s jednoduchou antivirovou ochranou, ne každý rozpozná phishing nebo jiný malware, kterým se útočník dostane do vašeho přístroje. Zločinci často získají přístup k obchodním tajemstvím, produktovým plánům, operačním příručkám, obchodním strategiím a množství dalších tajných dat, aniž by o tom uživatel napadeného zařízení věděl.

Dokonce i lidé, kteří by měli o takovýchto nebezpečích vědět, nechávají dokumenty, laptopy a složky na veřejných místech. Přestože se malé a střední firmy nezabývají národní bezpečností, jsou i tak v hledáčku kyberzločinců. Ti se snaží získat přístup k čemukoliv, co má nějakou cenu, od produktových map po cenová data a informace o firemních bankovních účtech.

Jako pomoc podnikům v jejich internetové ochraně publikovala AVG Příručku při práci v pohybu obsahující následující desatero:

1. Spočítejte si množství předmětů, které vytahujete ve veřejné dopravě – a spočítejte je, když je dáváte zpátky do tašky.
  2. Zamyslete se nad tím, kam jste se posadili. Může se vám někdo dívat přes rameno?
  3. Vyvarujte se free wifi spotů, pokud nejsou označené podnikem, kterému věříte. Když nevíte, odkud vaše připojení pochází, nevíte, ke komu se připojujete.
  4. Vypněte si na veřejnosti bluetooth, abyste předešli tzv. bluejackingu a bluesnarfingu.
  5. Pokud musíte použít veřejný počítač (např. info kiosek), ujistěte se, že nebudete v té době manipulovat s vašimi bankovními účty, platit cokoliv přes online platební systémy nebo vstupovat na jakékoliv osobní stránky.
  6. Povolte filtry a další ochranné prostředky pro připojení smartphonů na internet.
  7. Nežádejte nikoho cizího, aby vám pohlídal počítač, když si musíte odskočit na toaletu nebo si zajít k baru v internetové kavárně.
  8. Užívejte ochranu s heslem na laptopech i smartphonech.
  9. Zapište si číslo horké linky, abyste mohli okamžitě nahlásit ztrátu vašeho telefonu.
  10. Nejdůležitější ze všeho je, abyste měli neustále aktualizovaný antivirový software na vašem počítači i v telefonu.

„Mobilní pracovní síla má mnoho tváří,“ říká Robert Gorby, šéf sekce malých a středních podniků u AVG Technologies, „Od neustále připojeného komanda až po frustrovaného technofoba, od wi-fi závisláka po odmítače, malé a střední podniky musejí vybavit všechny zaměstnance zařízeními, která jsou chráněná. V některých případech stačí jedno pochybení, které zničí dlouze budovaný projekt. Naše Příručka kombinuje dvacet let internetové bezpečnosti s tím, co jsme se naučili z různých zdrojů, včetně CIA a MI6, abychom si byli jistí, že malé a střední podniky získají ty nejlepší možné rady, jak se chránit při práci v pohybu.“

Příručku pro práci v pohybu lze stáhnout na AVG stránce pro malé a střední podniky: AVG Business Resource Center www.avg.com/ww-en/business-guides

Kompletní AVG Market Landscape Report 2011 ke stažení na: download.avg.com/filedir/news/AVG_SMB_Market_Landscape_Report_2011.pdf

Video k Příručce najdete na:

AVG Technologies je globální poskytovatel bezpečnostních řešení, který chrání více než 100 milionů zákazníků ve 170 zemích světa před stále narůstajícími internetovými hrozbami, viry, spamy, kybernetickými podvody a hackery na internetu. AVG má téměř dvě desetiletí zkušeností v boji proti internetovému zločinu a jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci, prevenci a boji s internetovými hrozbami pocházející z celého světa. Společnost disponuje celosvětovou sítí prodejců, partnerů a distributorů včetně CNET, Ingram Micro a Wal-Mart.

Lisa Malyon
E-mail:lisa.malyon@bestcg.com