AVG Technologies spolupracuje s Horkou linkou na podpoře bezpečného internetu

Na akci Bezpečné prázdniny ve Stromovce společně varovali děti, na co si dát o prázdninách na internetu pozor

PRAHA, 11. června 2012 – AVG Technologies (NYSE: AVG), poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti pro přibližně 114 milionů aktivních uživatelů, oznámil spolupráci s Horkou linkou v České republice. Vzájemná spolupráce byla oznámena na celopražské preventivně-zábavné akci Bezpečné prázdniny pořádané Městskou částí Praha 7, které se AVG zúčastnilo již podruhé, jako jediný zástupce online bezpečnosti. Oba subjekty se věnovaly dětem z pražských škol a vysvětlovaly jim, jaká nebezpečí na ně číhají při surfování na internetu.

Z pěti studií AVG Digitální deníky, zabývajících se online chováním dětí na internetu, vyplývá, že 58 % rodičů v ČR přiznává, že má jejich 10ti až 13tileté dítě přístup na hlavní sociální sítě. Minimální věk pro přihlášení se na Facebook je přitom 13 let. Situace je dokonce tak extrémní, že jedno ze šesti dětí ve věku 6-9 letech zažilo kyberšikanu. Děti jsou ohroženy obzvláště o prázdninách, kdy nejsou pod stálým dozorem dospělých, a proto je třeba, aby věděly, jak se na internetu bezpečně chovat.

„Jsme rádi, že se můžeme účastnit této bezpečnostní akce již podruhé. Víme, že děti tráví o letních prázdninách spoustu času u počítače, bez dozoru, a chceme jim proto co nejlépe vysvětlit, jaká nebezpečí tam na ně číhají,“ vysvětlil generální ředitel AVG J.R. Smith, „spolupráce s Horkou linkou nám umožní dostat tuto snahu ještě o krok dále.“

Rodiče, kteří nemohou být o prázdninách se svými dětmi na každém kroku, mohou využít speciální program AVG Family Safety, který sleduje pohyb dětí po internetu a posílá rodičům hlášení. Ti si mohou být tak alespoň na dálku jistí, že se jejich dítě pohybuje v bezpečné zóně.

„Děti jsou zvídavé a na internetu se pohybují bez problémů. Při svém bádání narazí velmi často na obsah, který jim není určen nebo je vyloženě nezákonný. Riziková je pro malé děti samostatná komunikace na sociálních sítích, která může vést k jejich zneužití,“ dodává ředitel Horké linky Pavel Vichtera, „my poskytujeme všem uživatelům možnost takový obsah snadno nahlásit, a tím ho případně zastavit. Řešíme i případy zneužívání a šikanování dětí na sociálních sítích“.

Horká linka je provozována v rámci evropského projektu Saferinternet.cz ve spolupráci s Národním centrem bezpečnějšího internetu, Českou policií a organizací INHOPE (International Association of Internet Hotlines). Projekt podporuje Evropská komise a funguje jako kontaktní centrum přijímající hlášení týkající se nezákonného a nevhodného obsahu na internetu.

Posláním AVG je zjednodušit, optimalizovat a zabezpečit zážitek na internetu, poskytnout klid mysli propojenému světu. Výkonný a snadno použitelný AVG software a služby online poskytují uživatelům kontrolu nad jejich prací na internetu. Výběrem AVG softwaru a služeb se uživatelé stávají součástí důvěryhodného globálního společenství, které těží z vlastních síťových výhod, vzájemné ochrany a podpory. AVG se rozrostla uživatelská základna na 114 milionů aktivních uživatelů k 31. březnu 2012 a nabízí portfolio produktů, které se zaměřuje na spotřebitele a malé obchodní trhy, včetně zabezpečení internetu, optimalizace výkonu PC, online zálohování, mobilní bezpečnost, ochrany identity a rodinného bezpečnostního software.

Miriam Madrová