AVG a Monkey Business vyzývají k opatrnosti při stahování hudby z online obchodů

Společnou snahu podpoří koncertem 24. května ve Žlutých lázních v Praze

PRAHA, 15. května 2012 AVG Technologies (NYSE: AVG), poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti pro přibližně 108 milionů aktivních uživatelů, se počtvrté spojil s kapelou Monkey Business a společně tentokráte vyzývají k opatrnosti při stahování hudby do počítače a mobilních přístrojů z online obchodů. Snaha bude podpořena koncertem kapely 24. května ve Žlutých lázních v Praze. O lístky mohou všichni soutěžit na Facebooku AVG v interaktivní hře Útok virů.

Podle nejnovější studie společnosti AVG o bezpečnosti na internetu se za první čtvrtletí roku 2012 celosvětově zvýšil počet mobilních online přístrojů s operačním systémem Android na více než 300 milionů1 . Android je tak kvůli svému masovému používání nejvíce napadán kyberzločinci, a tím také radikálně stoupá i množství napadených hudebních aplikací, určených právě pro tato zařízení.

„Mám ve svém mobilu velké množství muziky včetně songů od Monkey Business a byl bych velmi nerad, kdybych o ně kvůli útoku kyberzločince přišel,“ řekl J.R. Smith, generální ředitel AVG, „pokud chtějí uživatelé internetu stahovat hudbu v klidu a nebát se, že stažením oblíbeného songu dostanou do mobilu nebo počítače nezvaného hosta v podobě viru nebo malware, měli by mít nastavený funkční a aktualizovaný bezpečnostní software.“

Pouhá čtvrtina lidí v Evropě (27 %) přitom vnímá svůj smartphone jako potenciální hrozbu. Velmi málo lidí používá antivirovou ochranu nebo software zajišťující internetovou bezpečnost pro smartphony (16 %). Hudební aplikace navíc v dnešní době patří k nejvíce stahovaným aplikacím na chytrých telefonech. Podle několika nezávislých studií2 tvoří například 51 % tržeb z mobilní hudby jen vyzváněcí tóny. Na dalších místech se usadily uvítací melodie a stahovaná i streamovaná hudba, která se ještě před pár lety v globálním žebříčku téměř neobjevovala.

Oblíbená česká skupina Monkey Business podporuje AVG v její snaze. Matěj Ruppert, frontman kapely, říká: „Jsme samozřejmě rádi, když si naši fanoušci stahují naši hudbu, ale nechceme, aby byli vystaveni rizikům. Měli by proto používat legální online obchody a chránit se pravidelně aktualizovaným antivirovým programem.“

Online obchody jsou častým rejdištěm kyberzločinů, kteří inkasují peníze, a kromě vytoužené písničky dodají do mobilního zařízení nebo počítače i nějaký malware, s jehož pomocí si pak od uživatele stáhnou veškerá osobní data. Dle AVG zprávy o bezpečnosti na internetu je totiž uživatel většinou velmi snadným cílem, stačí znát jeho zvyky a vzbudit v něm zvědavost a zájem, což se při nabízení populárních interpretů a kapel velmi často podaří. Ještě podezřelejší a k větší opatrnosti vybízející jsou nabídky na stahování hudby zdarma.

• 1AVG Q1 2012 Community Powered Threat Report
  • 2Nezávislé výzkumné agentury eMarketer, Juniper Research, které se zabývají také výzkumem v oblasti digitální médií a internetu

AVG a MB radí všem milovníkům dobré muziky, aby vždy používali jen prověřené servery a obchody, a zároveň měli vždy aktualizovaný antivirový program na svém počítači, či mobilním přístroji. Zároveň zvou všechny svoje uživatele a fanoušky na jejich další koncert, který se uskuteční 24. května ve Žlutých lázních v Praze.

Posláním AVG je zjednodušit, optimalizovat a zabezpečit zážitek na internetu, poskytnout klid mysli propojenému světu. Výkonný a snadno použitelný AVG software a služby online poskytují uživatelům kontrolu nad jejich prací na internetu. Výběrem AVG softwaru a služeb se uživatelé stávají součástí důvěryhodného globálního společenství, které těží z vlastních síťových výhod, vzájemné ochrany a podpory. AVG se rozrostla uživatelská základna na přibližně 108 milionů aktivních uživatelů k 31. prosinci 2011 a nabízí portfolio produktů, které se zaměřuje na spotřebitele a malé obchodní trhy, včetně zabezpečení internetu, optimalizace výkonu PC, online zálohování, mobilní bezpečnost, ochrany identity a rodinného bezpečnostního software.