Mobilní přístup na sociální sítě je nejoblíbenějším způsobem, jak nakazit mobilní přístroje

AVG Threat Report upozorňuje na stoupající trend útoků na mobily přes sociální sítě

AMSTERDAM, 27. dubna 2012 – AVG Technologies (NYSE: AVG), poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti pro přibližně 108 milionů aktivních uživatelů, dnes zveřejnil svoji zprávu o stavu bezpečnosti na internetu za první čtvrtletí roku 2012. Zpráva s názvem AVG Community Powered Threat Report - Q1 2012 zdůrazňuje narůstající počet mobilních přístrojů připojujících se k sociálním sítím, a také to, že se tento trend stává stále oblíbenější metodou kyberzločinců pro šíření malware, hlavně na přístrojích se systémem Android.

Yuval Ben-Itzhak, chief technology officer v AVG, říká: „Zjistili jsme velký nárůst ve využívání sociálních sítí, jako je Facebook a Twitter, při cílení na uživatele Androidu. Kyberzločinci zjistili, že je velmi pohodlné distribuovat svůj malware přímo na mobilní přístroje pomocí těchto sítí. Nárůst platformy Android je fenomenální, čehož si všimli i kyberzločinci, kteří v této platformě objevili lukrativní cíl pro malware. V roce 2011 musel Google odstranit přes 100 škodlivých aplikací ze svého oficiálního obchodu pro Android, z Google Play.“

Sociální sítě se staly klíčovým zdrojem informací a komunikace. Twitter má v současné době přes 140 milionů aktivních uživatelů1 celosvětově. Facebook má celosvětově přes 845 milionů2 a někteří analytici očekávají, že toto číslo letos překročí miliardu3 . Výsledek: cílení na ty, kteří používají Facebook, se rovná cílení na 14 procent celkové světové populace a 43 procent všech uživatelů internetu na světě. Když uvážíme, že je na celém světě již aktivováno přes 300 milionů telefonů se systémem Android, a každý den přibude přes 850 tisíc dalších telefonů a tabletů s Androidem4 , je jasné, že kombinace těchto dvou trendů vytváří novou hrozbu: nákaza přístrojů s Androidem za použití sociálních sítí.

Většina mobilních přístrojů je vázána k účetnímu systému mobilních operátorů, čímž umožňuje malwaru vydělávat peníze mnohem efektivněji než na tradičních počítačích. Vše, co musí útočník udělat, je navést uživatele k tomu, aby si na svoje zařízení nainstaloval škodlivou aplikaci, jejíž pomocí mohou pak získávat peníze přes účetní systém mobilního operátora využíváním služeb prémiových SMS. Ve spoustě případů jsou nepravidelně účtovány nízké částky, čehož si mnohdy uživatel vůbec nevšimne.

Zpráva AVG o stavu bezpečnosti na internetu za první čtvrtletí roku 2012 obsahuje také následující příklady:

• Jediná věc, kterou musí kyberzločinec na Facebooku udělat, je založit si falešný profil, který stahuje malware na mobilní zařízení, a náhodně pozvat uživatele Facebooku.
  • Na Twitteru si kyberzločinec vytvoří spamový profil a posílá tweety se zkrácenými odkazy, které odkazují na malware. Používá k tomu nejvíce trendy hashtagy. Způsob, jakým Twitter pracuje, zaručuje, že se takový tweet objeví na čele tweetů mnohých uživatelů.

O AVG zprávě

AVG Community Powered Threat Report je založena na Community Protection Network, datech, která byla sesbírána za poslední tři měsíce. Tato data následně analyzovali výzkumníci AVG. Zpráva nabízí přehled webů, mobilních zařízení, spamových rizik a hrozeb. Všechny statistické odkazy jsou získány z AVG Community Protection Network.

AVG Community Protection Network je online verzí takzvané sousedské hlídky, pomáhá každému v komunitě chránit jeden druhého. Informace o posledních hrozbách jsou sbírány u zákazníků, kteří se rozhodli participovat v programu na vylepšení produktu, a sdíleny v rámci komunity tak, aby se každý člen dostal k nejlepší možné ochraně. AVG se soustřeďuje na budování takových komunit, které umožňují milionům online uživatelů podporovat jeden druhého v oblasti počítačové bezpečnosti a aktivně přispívat do výzkumů AVG.

Shrnutí Q1 2012 Community Powered Threat Report ke stažení zde:
www.avg.com/filedir/news/AVG_Community_Powered_Threat_Report_Q1_2012_summary.pdf

Stažení celé verze Q1 2012 Community Powered Threat Report:
www.avg.com/filedir/news/AVG_Community_Powered_Threat_Report_Q1_2012.pdf

Navštivte Tiskové centrum AVG: www.avg.com/press-releases-news

Posláním AVG je zjednodušit, optimalizovat a zabezpečit zážitek na internetu, poskytnout klid mysli propojenému světu. Výkonný a snadno použitelný AVG software a služby online poskytují uživatelům kontrolu nad jejich prací na internetu. Výběrem AVG softwaru a služeb se uživatelé stávají součástí důvěryhodného globálního společenství, které těží z vlastních síťových výhod, vzájemné ochrany a podpory. AVG se rozrostla uživatelská základna na přibližně 108 milionů aktivních uživatelů k 31. prosinci 2011 a nabízí portfolio produktů, které se zaměřuje na spotřebitele a malé obchodní trhy, včetně zabezpečení internetu, optimalizace výkonu PC, online zálohování, mobilní bezpečnost, ochrany identity a rodinného bezpečnostního software.