Digitální dospělost? Průměrný jedenáctiletý má v oblasti technologií „znalosti dospělého člověka“

Pokročilé technologické znalosti nutí tweens (10-13 let) dospět až příliš rychle, ukazuje poslední AVG studie – Digitální deníky

AMSTERDAM – 15. listopadu 2011 – V dnešní společnosti soustředěné na technologie tráví děti, tweens a dospívající mnohem více času na internetu a digitálních přístrojích než kdykoliv předtím. Abychom lépe pochopili, jak tento fakt ovlivňuje život dnešní mládež, založila firma AVG Technologies, vedoucí poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti, Digitální deníky, které se zabývají technologickými zvyky jednotlivých věkových skupin.

AVG dnes zveřejnila Digitální dospělost, čtvrtou studii z řady průzkumů, které se zaměřují na digitální životní cyklus dětí. V této fázi průzkumu bylo odhaleno, že internetová aktivita jedenáctiletých velmi odráží internetovou aktivitu dospělých, snad jen s výjimkou placení hypoték přes internet a obchodování na burze. Tweens tráví stále více času na sociálních sítích, mobilních přístrojích připojených na internet nebo hrají online hry.

Výsledek: Tweens jsou vehnáni do komplexních společenských situací, které vyžadují uvažování dospělého člověka – a to mnohem dříve, než jsou na to vůbec připraveni.

„Děti jsou online v tak raném věku, že si už kolem jedenácti let vytvořily technické dovednosti dospělých. Jenže si stále nevytvořily odpovídající intelektuální a emocionální zralost potřebnou ke správným rozhodnutím, kterým musí na internetu čelit,“ říká JR Smith, CEO AVG Technologies, „je důležité, aby rodiče pochopili roli, kterou technologie hraje v životě jejich dětí. Pomůže jim to v tom, že budou jejich děti vědět, jak se správně na internetu chovat. Zároveň tím rodičům odpadne jedna velká starost.“

Kdo to ví nejlépe?

Digitální dospělost ukazuje, že jen 8 % rodičů si myslí, že jsou jejich 10ti až 13ti leté děti o internetu informováni lépe než oni sami. V případě otců si to myslí dokonce jen 2 %.

Podle rodičů ve všech zkoumaných zemích má více než polovina dětí ve věku 10 až 13 let doma svůj počítač (kromě Nového Zélandu a Japonska). Je tedy zřejmé, že neexistuje žádný soustavný a reálný rodičovský dohled.

Všechno je „sociální“

Přestože si velká většina dotázaných rodičů (92 %) myslí, že jsou v oblasti internetu zkušenější než jejich děti, je tu stále mnoho místa pro další obavy. Překvapující je, že 58 % rodičů přiznává, že má jejich 10ti až 13ti leté dítě přístup na hlavní sociální sítě, což je přímo v rozporu s tím, že minimální věk pro přihlášení se na Facebook je 13 let.

Další klíčová fakta z poslední série průzkumu jsou následující:

• 50 % tweens v anglicky mluvících zemích a 44 % celkově používá sociální média na svých mobilních telefonech.
  • Pouze jedno z dvaceti dětí ve věku 10 až 13 let se podle svých rodičů stalo obětí kyberšikany. Čísla se pohybují od 9 % v Austrálii a USA do 3 % ve Francii.
  • Dvě třetiny rodičů tvrdí, že znají přístupové heslo svých dětí. V USA dokonce 78 % rodičů.
  • Šest z deseti rodičů má přístup do počítače svého dítěte, takže vidí, na jaké stránky dítě chodí. Nejvíce tak činí američtí (72 %) a kanadští (67 %) rodiče. Ve Velké Británii stránky kontroluje jen 58 % rodičů.
  • Tweens v Itálii (90 %), České republice (86 %) a ve Velké Británii (83 %) posílají nejvíce SMS, zatímco nejméně se tak děje ve Francii (61 %) a v Austrálii (62 %).
  • 58 % britských dětí ve věku 10 až 13 let používá počítač v soukromí svého domova, v porovnání s 81 % v Německu, 69 % ve Francii, 49 % v Itálii, 41 % v USA, 36 % v Austrálii a 11 % v České republice.
  • Tweens ve Velké Británii (36 %) vlastní smartphone častěji než jejich američtí (28 %) a francouzští (16 %) vrstevníci.
  • Tweens v Itálii (76 %) a ve Španělsku (72 %) mají svůj vlastní počítač, zatímco na Novém Zélandu ho má pouze 40 % a v Kanadě 53 %.

„Dospělí často berou jako samozřejmost desetiletí tréninku, ze kterých čerpají pokaždé, když komunikují s ostatními lidmi,“ pokračuje Smith, „a ani my se nedokážeme pohybovat v každé společenské situaci s úplnou lehkostí. Digitální dospělost má zejména rodiče povzbudit k tomu, aby pomohli svým dětem čelit nástrahám internetu se sebevědomím a znalostí bezpečnosti. Aby se uměly ozvat v případě, že narazí na něco špatného.“

O AVG průzkumu Digitální deníky

První fáze AVG průzkumu Digitální deníky se jmenovala Digitální zrození a zabývala se dětmi od narození až do 2 let. Studie byla vydána v říjnu 2010 a objevila, že většina dětí a batolat má již ve svých šesti měsících své online profily. Téměř čtvrtina (23 %) dětí měla ještě před svým narozením na internetu nahrané prenatální fotografie z ultrazvuku.

Druhá fáze se jmenovala Digitální dovednosti a byla vydána v lednu 2011. Studie objevila, že u dětí ve věku dvou až pěti let technologické zkušenosti stále více nahrazují životní zkušenosti. Vlastně mnoho dětí umí pracovat s počítačovou myší a hrát počítačové hry, než aby uměly plavat, zavázat si tkaničky od bot či jezdit na kole.

Studie Digitální hřiště, která byla zveřejněna v červnu 2011 ukázala, že téměř polovina 6ti až 9ti letých dětí se baví s přáteli online a používá sociální sítě.

Průzkum všech fází Digitálních deníků byl vypracován společností Research Now jménem AVG Technologies. Pro více informací prosím navštivte: http://www.avgdigitaldiaries.com/

AVG Technologies je globální poskytovatel bezpečnostních řešení, který chrání více než 100 milionů zákazníků ve 170 zemích světa před stále narůstajícími internetovými hrozbami, viry, spamy, kybernetickými podvody a hackery na internetu. AVG má téměř dvě desetiletí zkušeností v boji proti internetovému zločinu a jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci, prevenci a boji s internetovými hrozbami pocházející z celého světa. Společnost disponuje celosvětovou sítí prodejců, partnerů a distributorů včetně CNET, Ingram Micro a Wal-Mart.

E-mail: sandra.zouzalova@bestcg.com

Lisa Malyon