Cestování o prázdninách přináší riziko pro mobilní přístroje

Nová studie AVG Technologies ukazuje, že se většina mobilních přístrojů ztratí při cestování. Je jedno, jestli ve vlaku, letadle nebo v autě…

AMSTERDAM, 14. prosince – O prázdninách vyrážíme do exotických destinací, navštívit rodinu a přátele a také, podle poslední studie AVG Technologies, nejčastěji ztrácíme naše mobilní přístroje. AVG, vedoucí poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti, dnes vydal novou studii „Ztraceno na cestě“, která odhaluje, že 41 % laptopů a 37 % mobilních telefonů se ztratí nebo je ukradeno při cestování. Za pozornost stojí fakt, že 93 % z těchto zařízení se nikdy nepodaří nalézt.

Studie se zúčastnilo 5 620 uživatelů z celého světa a 503 obyvatel České republiky. Měli určit, jaké mobilní zařízení se jim během posledního roku ztratilo nebo bylo ukradeno. Na základě těchto výsledků chce AVG varovat všechny uživatele, aby si dávali pozor při zacházení se svým mobilním přístrojem.

„Dovolená je dobou radosti a poslední věc, kterou na ní chce člověk řešit, je ztracený smartphone nebo tablet. Obzvláště ve chvíli, kdy taková zařízení obsahují finanční, cestovní i jiné citlivé osobní informace,“ říká JR Smith, generální ředitel AVG , „s našimi mobilními přístroji si budujeme blízký vztah, protože nás přibližují k tomu, co máme v životě rádi. Jistým způsobem nám umožňují, abychom si nosili svůj život všude s sebou – naše nejbližší, naši oblíbenou hudbu, práci a naše záliby. Není divu, že cítíme pocit ztráty, když o takový přístroj najednou přijdeme.“

AVG vytvořila seznam několika rad, které pomohou udržet mobilní přístroj v bezpečí po celou dobu cestování i mimo něj. Tipy jsou založeny na výsledcích studie „Ztraceno na cestě“.

1. Noste svůj mobilní přístroj na místě, kde ho můžete snadno zkontrolovat – tak abyste si okamžitě všimli, že chybí. Drtivých 78 procent účastníků průzkumu uvedlo, že byli buď ve spěchu, nebo roztržití, když jejich přístroj zmizel. Co dělat? Určit si konkrétní místo (např. vnitřní kapsu bundy), kde ho budete mít stále. Zkontrolujte si, že máte přístroj na místě při odchodu z domu nebo kanceláře, a to pokaždé, aby se to stalo rutinou, a přístroj tak šlo rychle nalézt. Ještě důležitější je, aby zůstali uživatelé ve střehu a byli si vědomi svého okolí při cestování, ať už jde o každodenní dojíždění nebo frontu na bezpečnostní kontrolu na letišti.
  2. Používejte heslo! Podle studie „Ztraceno na cestě“ 61 procent ztracených smartphonů není chráněno heslem, čímž zločincům umožňují snadný přístup ke všem osobním údajům uživatele. Hesla by bez výjimky měla být povinná pro smartphony, laptopy, tablety a další mobilní přístroje obsahující cenná data.
  3. Využijte pojištění. Uživatelé se mohou také ochránit správným pojištěním svých oblíbených přístrojů. Většina výrobců a poskytovatelů služeb nabízí snadné způsoby, jak ukradený přístroj nahradit, a tím jsou za malý poplatek schopni navrátit potřebný klid mysli.

AVG také radí uživatelům, aby zvážili stažení softwaru určeného výhradně pro bezpečnostní rizika spojená s používáním mobilních přístrojů. Například bezplatná bezpečnostní aplikace AVG Mobilation Free lze snadno stáhnout a nabízí velice užitečné funkce, jako je lokátor telefonu Phone Locator, který využívá Google Maps pro identifikaci umístění telefonu v případě jeho ztráty nebo odcizení. Ztracený telefon lze také vzdáleně uzamknout, aby byl chráněn před vnějším přístupem, a uživatelé si mohou vytvořit pro uzamknutý displej vlastní zprávu s kontaktními údaji pro usnadnění navrácení přístroje. Uživatelé mohou i vzdáleně své telefony vymazat, čímž si zajistí úplnou ochranu osobních údajů.

I když cestování během prázdnin může být chaotické, neexistuje žádný důvod k tomu, proč by uživatelé neměli mít své mobilní přístroje v bezpečí, chráněny a po celou dobu při ruce. Pro více rad nebo více informací o studii „Ztraceno na cestě“ prosím navštivte stránkywww.AVG.com.

AVG Technologies je globální poskytovatel bezpečnostních řešení, který chrání více než 100 milionů zákazníků ve 170 zemích světa před stále narůstajícími internetovými hrozbami, viry, spamy, kybernetickými podvody a hackery na internetu. AVG má téměř dvě desetiletí zkušeností v boji proti internetovému zločinu a jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci, prevenci a boji s internetovými hrozbami pocházející z celého světa. Společnost disponuje celosvětovou sítí prodejců, partnerů a distributorů včetně CNET, Ingram Micro a Wal-Mart.

Lisa Malyon
E-mail:lisa.malyon@bestcg.com