AVG varuje, přichází velká bouře kyberzločinu

Zpráva AVG o budoucnosti kyberzločinu ukázala, že Češi nevědí o mobilních hrozbách a neaktualizují si antivirové programy

AMSTERDAM, 15. září, 2011 – Dnes vydaná zpráva společnosti AVG, která se zabývá bezpečností na internetu v celé Evropě, odhaluje, jak růst velikosti a komplexity globální počítačové kriminality, kombinované s lhostejností mladších uživatelů, ohrožuje život.

Zpráva, jejímž autorem je výzkumná agentura The Future Laboratory pro AVG Technologies, ukazuje, že zatímco počítačová kriminalita a zákeřnost programů jsou čím dále důmyslnější a hůře odhalitelné, uživatelé jsou stále méně opatrní při zabezpečování svých on-line přístrojů. Kombinace těchto dvou faktorů vede ke katastrofálním scénářům počítačové kriminality.

Jen 26 % uživatelů internetu v České republice a 38 % uživatelů internetu ve Velké Británii za posledních 6 měsíců aktualizovalo svůj antivirový software. Naproti tomu 82 % majitelů počítačů v České republice, 22 % v Polsku a jeden z pěti Rusů říká, že svůj antivir pravidelně neaktualizuje.

Jeden z hlavních bodů zprávy je takzvaný „wetware“ fenomén, podle kterého není slabým místem bezpečnostního řetězce technologie, ale spíše lidský prvek - uživatel. Rostoucí riziko pramení nejenom z technologií (softwaru a hardwaru), ale častěji z aktivit uživatelů (wetware). Jedna třetina Evropanů dotazovaných AVG a výzkumnou laboratoří The Future Laboratory neaktualizuje svoji antivirovou ochranu. Vypadá to, že kyberzločinci se stále více zaměřují na lidský faktor, než na stroje – snaží se přimět uživatele ke stahování a instalování škodlivého softwaru, vydávají se za poskytovatele antivirových programů nebo za jiný důvěryhodný zdroj. To znamená, že tímto způsobem obejdou běžné kontroly zabezpečení a vytvářejí z „wetware“ nejslabší článek.

Zásadní zjištění vyplývající ze zmiňované zprávy jsou následující:

• Počítačová kriminalita je na vzestupu, protože nástroje a taktiky, kterých dříve využívali hackeři k narušení strojů a sítí, jsou nyní používány zločinnými skupinami na realizaci bankovních podvodů a krádeží identit
  • Chytré telefony již nejsou pouhé telefony, ale představují mini počítače. Uživatelé si ale neuvědomují, že jsou stejně ohroženi před počítačovými zločinci, jako je tomu u počítačů. Pouze 4 % francouzských uživatelů internetu a chytrých telefonů se zajímá o viry, které mohou tyto chytré telefony napadnout. Jen 10 % uživatelů internetu v České republice, 13 % v Rusku a 14 % ve Velké Británii si uvědomuje hrozby a možnosti výskytu virů na jejich mobilních přístrojích včetně tabletů. Peníze tak mohou být odcizeny téměř nepozorovaně pomocí SMS zpráv – zločin, u kterého je nepravděpodobné, že by si ho uživatelé všimli.
  • Uživatelé si jsou vědomi potřeby antivirové ochrany, ale téměř jeden z deseti dotazovaných tuto ochranu neaktualizuje. Znepokojivé je, že věková skupina 18-35 (často uváděná jako skupina, která je nejvíce digitálně vzdělaná) je k tomuto faktu lhostejná.
  • Vzrůstající včleňování internetu do fyzických systémů a předmetů denní potřeby nás činí zranitelnějšími vůči kybernetickým útokům. Všudypřítomný internet („Internet of Things“) se brzy stane součástí našeho propojeného světa, a tak otevře nové možnosti hackerům způsobovat škody a spouště.

Autorka této zprávy, Dr. Antonia Wardová z výzkumné agentury The Future Laboratory, , k výsledkům uvedla: „Je jasné, že počítačoví zločinci jsou stále více a více důmyslní, nejen při programování, ale také vytvářením různých metod. Myšlenka, podle které přesunují svou pozornost od využívání slabin softwaru k útoku na „wetware“, je znepokojivá. Klade na nás požadavek, abychom zvyšovali povědomí lidí o nebezpečných programech v takové míře, aby nebyli tak snadno oklamatelní.“

JR Smith, CEO společnosti AVG Technologies,, řekl: „Potenciální dopad kyberzločinců nesmí být podceňován. Po finanční krizi v roce 2008 začala organizace OECD přezkoumávat dnešní potenciální „globální šoky“. Vedle hrozeb, které očekáváte – finanční krize, pandemie a sociální nepokoje, musíte také brát v potaz „kyberrizika“. Například britská vláda v letošním roce vyčlenila 63 milionů liber na boj proti počítačové kriminalitě.“.

„Je stále zřejmější, že každý nechráněný jednotlivec nás všechny činí zranitelnými, proto je nezbytné, abychom jako globální společnost našli způsoby, jak tento trend řešit a společně se tak ochránili. My chráníme digitální život lidí, nebo jak rádi říkáme: Poskytujeme klid v duši celému propojenému světu,“ dodal Smith.

Podle zprávy jsou uživatelé generace Y – ti, kteří vyrůstali s povědomím o digitálních hrozbách, právě ti, kteří v případě ochrany před kyberzločinci jednají nejlehkomyslněji. Téměř polovina Britů ve věku 18-35 let neaktualizuje svůj antivirový software. Pokud budou v tomto přístupu pokračovat i s přibývajícím věkem, kdy získají více peněz a zodpovědnosti, budeme svědky katastrofy v podobě počítačové kriminality, která neovlivní pouze individuální uživatele, ale také podniky a vládu.

Scénáře útoku v blízké budoucnosti:

• Hackování aut: Hackeři ovládnou zámky od vašeho auta, ovládací panely a dokonce i jeho brzdy.
  • Ohrožení zdraví: Sabotéři budou moci velmi jednoduše ohrozit zdravotnické přístroje a zařízení, na kterých závisí naše zdraví.
  • Úniky z věznic: Vězni budou moci být vysvobozeni z vězení jen s pomocí USB klíče.
  • Podvody a výpadky: Zloději budou monitorovat vaše aktivity, a potom na dálku přeprogramují váš domácí zabezpečovací systém.
  • Nabourávaní rozvodných sítí: Podvodníci a teroristé najdou příležitosti na nabourání se do inteligentních rozvodných sítí.

Základní doporučení, jak se chránit proti on-line nebezpečím:

• 1. Nainstalujte si bezpečnostní software a pravidelně ho aktualizujte
  • 2. Povolte automatickou aktualizaci softwaru a operačního systému, který máte v počítači nainstalovaný
  • 3. Rozšiřte svoji opatrnost i na smartphony, laptopy, netbooky a tablety
  • 4. Nahlaste kyberzločin na policii
  • 5. Tlačte na lidi ve svém okolí, aby i oni přistupovali k používání internetu zodpovědně
  • 6. Zapamatujte si, že nesmíte vypouštět vaše citlivé údaje a informace o vás na internetu, a zejména ne na sociálních sítích.

Kompletní zprávu v AJ naleznete ZDE.

O zprávě: AVG pověřila agenturu The Future Laboratory, která měla na starosti tento průzkum. Vedle kvalitativního výzkumu obsahuje i kvantitativní výzkum provedený Future Poll. Future Poll je výzkumná divize agentury The Future Laboratory, jedné z předních evropských konzultačních společností v oblasti výzkumu, trendů, prognóz a inovací značek. Prostřednictvím své online sítě, LS:N Global, je v kontaktu se 300 klienty ve 12 lifestylových sektorech na denní, týdenní a měsíční bázi.

Výzkum se uskutečnil online v srpnu 2011, zapojeno bylo 7000 respondentů ve věku 18+, kteří žijí ve Francii, Německu, Itálii, Polsku, Rusku, Velké Británii a České republice. Všechny statistiky obsažené v tomto reportu by měly odkazovat na průzkum s citovaným zdrojem ve znění: „Future Poll pro AVG Technologies, 2011”.

AVG Technologies je globální poskytovatel bezpečnostních řešení, který chrání 98 milionů zákazníků a malých firem ve 170 zemích světa před stále narůstajícími internetovými hrozbami, viry, spamy, kybernetickými podvody a hackery na internetu. AVG má téměř dvě desetiletí zkušeností v boji proti internetovému zločinu a jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci, prevenci a boji s internetovými hrozbami pocházející z celého světa. Volně dostupná verze AVG umožňuje začínajícím uživatelům získat základní antivirovou ochranu a posléze velice jednoduchým způsobem zvýšit úroveň bezpečnosti. Společnost disponuje celosvětovou sítí prodejců, partnerů a distributorů včetně Google, CNET, Ingram Micro a Wal-Mart.

Petra Jankovičová
E-mail: petra.jankovicova@bestcg.com

• Pro aktuální zprávy sledujte AVG na Twitteru
  • Nové trendy a analýzy ze světa bezpečnosti sledujte na blogu AVG