‚Důvěryhodný malware‘ na vzestupu, SpyEye způsobuje ve firmách zmatek a uživatelé Macu jsou nejnovějším cílem kybernetických útoků

AVG představuje celosvětovou zprávu o bezpečnosti na internetu za druhé čtvrtletí 2011

LONDÝN A AMSTERODAM – 21. června, 2011 – AVG Technologies, přední poskytovatel internetové a mobilní bezpečnosti, dnes zveřejnil svou druhou čtvrtletní zprávu o stavu bezpečnosti na internetu „AVG Community Powered Threat Report – Q2 2011”, která poskytuje vhled, pozadí a analýzu trendů a vývoje ve světě online hrozeb.

Útoky na počítače Mac

Ze zprávy vyplývá, že kvůli stoupající popularitě se počítače Mac stále častěji stávají cílem kybernetické kriminality. Platforma začíná mít rozhodující podíl na trhu a tak se objevuje na mušce zločinců. I když to může být nova cílová platforma, počítačoví zločinci používají k útoku na uživatele Mac OS osvědčených technik sociálního inženýrství.

Mobilní malware

Stále více využívají kybernetičtí zločinci mobilní malware, díky kterému získávají peníze nadstandardními sms zprávy a falešnými aplikacemi. Techniky zpeněžení jsou mnohem lépe ovladatelné přes mobilní telefon než přes počítač. Spamování uživatelů tím, aby si stáhli aplikaci, nebo jednoduše jejím zveřejněním na internetovém trhu s aplikacemi, je distribuce softwaru jednoduchá a všem přístupná.

‚Důvěryhodný malware‘

Zpráva ukazuje, jak se „důvěryhodný malware“ rozrůstá obrovskou rychlostí. Ve druhém čtvrtletí roku 2011 zaznamenaly laboratoře AVG nárůst v množství kradených digitálních certifikátů používaných k podpisu malware ještě předtím, než jsou hackery distribuovány dále. V porovnání s celým rokem 2010 byl na začátku roku 2011 zaznamenán významný nárůst o více než 300 %. Důvěra v podepsané soubory tedy rychle ztrácí na síle.

Pozor na SpyEye

Zpráva poskytuje přehled o nejrozšířenějším malware zaměřeném na online bankovnictví v posledních několika letech – SpyEye. Nárůst SpyEye ukazuje, že uživatelé internetového bankovnictví musí být velmi ostražití, zejména když jsou za ně odpovědní stále častěji právě oběti útoků.

Nedávné rozhodnutí soudu v USA určilo, že oběť útoku byla zodpovědná za svoji ochranu dat, spíše než banka - a to prostřednictvím využití internetového zabezpečení a nástrojů pro ochranu identity.

Laboratoře AVG prozkoumaly v první polovině roku 2011 činnost 702 Command a Control serverů. Výsledky průzkumu se shodují s geo lokací serverů, stejně jako s popularitou různých druhů malware používaných každým Command a Control serverem. USA má nejvíce Command a Control serverů s 30% podílem na trhu. Na druhém místě je Ukrajina s 22 %.

Brazílie

Spojené státy i nadále zůstávají dominantním zdrojem spamu právě kvůli angličtině jako hlavními jazyku používaného ve spamových zprávách. Velká Británie je na druhém místě, následována Brazílií. Nicméně Brazílie šlape Velké Británii na paty a za chvíli ji předežene, pravděpodobně již v příštím čtvrtletí.

Světový ‚bouřlivý‘ web (World Wild Web)

„Ve druhém čtvrtletí se hackeři začali zaměřovat na nové trhy, s jasným cílem navýšit příjmy ze své činnosti,” řekl Yuval Ben-Itzhak, technický ředitel AVG Technologies.

„Celosvětový web (World Wide Web) by se tak mohl přejmenovat na celosvětový bouřlivý web (World Wild Web). Náš průzkum ukazuje, že stovky aktivních serverů fungujících po celém světě jsou dnem i nocí připraveny ukrást přihlašovací údaje online bankovnictví uživatelů a jiných soukromých údajů. Hackerské techniky útoků se stále zlepšují, a proto musí uživatelé jednat. Každý by měl mít bezpečnostní produkty s vícevrstvou ochranou, aby se ochránil před potencionálně škodlivými hrozbami, které číhají na internetu. Různé počítačové platformy se stávají pro tyto kybernetické zločince irelevantními – ať už to je Windows, Android, Mac nebo iOS, všechny jsou nyní v hledáčku.“

K dalším důležitým zjištěním patří:

• 11,3 % malware používá externí hardwarová zařízení (např. flashky) jako způsob distribuce (AutoRun)
  • Vir typu blackhole zůstává nejčastěji využívaným toolkitem na webu, představuje 75,83 % všech toolkitů
  • Com.noshufou.android.su je nejpopulárnější škodlivou aplikací platformy Android
  • Exploit Toolkit jsou zodpovědné za 37 % všech hrozeb
  • 32,9 % nevyžádané pošty pochází z USA, následuje Velká Británie s 3,9 %

O zprávě AVG Threat Report

Tato zpráva je založena na údajích z dobrovolné sítě Community Protection Network, kde následoval průzkum a analýza provedené společností AVG během tříměsíčního období. Zpráva poskytuje přehled o internetu, mobilních přístrojích, spamových rizicích a hrozbách.

Odkazy na statistiky jsou získány ze sítě AVG Community Protection Network. AVG Community Protection Network je síť, která online sleduje své okolí a pomáhá každému v komunitě navzájem se chránit. Informace o nejnovějších hrozbách jsou sbírány od uživatelů, kteří se rozhodnou účastnit se programu na zlepšování produktů a sdílet je s komunitou, aby se zajistilo, že každý obdrží tu nejlepší možnou ochranu.

S více než 110 miliony uživateli těšící se z různých AVG aplikací poskytuje AVG silnou ochranu komunity. Každý nový uživatel, který se rozhodne účastnit se, zvyšuje úroveň zabezpečení celé komunity jako celku. Společnost AVG se zaměřuje na budování komunit, které pomáhají několika milionům online účastníkům vzájemně se podpořit v otázkách bezpečnosti počítače a aktivně přispět k AVG výzkumům.

Rozhovor s Yuvalem-Ben-Itzhakem, technickým ředitelem AVG Technologies:

AVG Technologies je globální poskytovatel bezpečnostních řešení, který chrání více než 110 milionů zákazníků a malých firem ve 170 zemích světa před stále narůstajícími internetovými hrozbami, viry, spamy, kybernetickými podvody a hackery na internetu. AVG má téměř dvě desetiletí zkušeností v boji proti internetovému zločinu a jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci, prevenci a boji s internetovými hrozbami pocházející z celého světa. Volně dostupná verze AVG umožňuje začínajícím uživatelům získat základní antivirovou ochranu a posléze velice jednoduchým způsobem zvýšit úroveň bezpečnosti. Společnost disponuje celosvětovou sítí téměř 6 000 prodejců, partnerů a distributorů včetně Amazon.com, CNET, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart a Yahoo!

Petra Jankovičová
E-mail: petra.jankovicova@bestcg.com