Jedno ze šesti dětí zažije kybernetickou šikanu online

Téměř polovina osmi až devítiletých dětí chatuje s kamarády online, odhalila studie AVG

AMSTERODAM, 1. června 2011 – Podle AVG Technologies, společnosti poskytující bezpečnostní software, jedno ze šesti dětí ve věku 6 – 9 let zažilo agresivní či nepříjemné chování na internetu.

Tyto znepokojující výsledky byly odhaleny ve třetí AVG studii Digitální deníky s názvem Digitální hřiště, která také zjistila, že téměř polovina dětí ve věku osm až devět let (47 %) mluví s kamarády na internetu. Výzkum AVG také ukázal, že děti ve věku šesti až devíti let tráví v průměru tři a půl hodiny týdně online.

Generální ředitel AVG JR Smith uvedl: „Tato věková skupina je stále vzdělanější na poli digitálních technologií. V průměru tráví minimálně půl hodiny denně online, přičemž čtyři z 10 dětí mluví online se svými kamarády. To znamená, že by rodiče měli být velmi ostražití a měli by učit své děti o zodpovědném používání internetu”.

„Skutečnost, že 16% dětí ve věku šesti až devíti let se setkalo s nepříjemným chováním na internetu, by měla sloužit jako varování. Zejména když se tento údaj vztahuje pouze na případy, o kterých rodiče vědí. Rodiče by proto měli zvážit využití softwaru rodičovské kontroly, který by jim pomohl sledovat a vzdělávat online chování svých dětí.”

Klíčová zjištění z tohoto nejnovějšího výzkumu jsou následující:

• Děti ve Španělsku (25%), Velké Británii (20%) a Německu (19%) se s největší pravděpodobností již setkaly s nepříjemným chováním online, zatímco Japonsko (4 %) je nejméně pravděpodobnou zemí, kde by k tomu mohlo dojít.
  • Celkově 35% dětí ve věku šesti až sedmi let a 47% dětí ve věku osmi až devíti let mluví se svými kamarády online. V Itálii je toto číslo 48% a ve Velké Británii 47%.
  • I přes tyto vysoké statistiky užívání jen 56% rodičů si uvědomuje, že mají nějaký druh rodičovské kontroly či bezpečnostního programu.
  • Třetina rodičů (33 %) připustila, že nemají žádnou kontrolu na počítači, zatímco 11% rodičů si nebylo jisto. Francouzští (77%) a němečtí (64%) rodiče měli rodičovské kontroly nejčastěji nainstalované, zatímco japonští rodiče (28 %) je měli nejméně.

Kvůli narůstajícím globálním hrozbám se AVG také rozhodlo přijít na pomoc rodičům, kteří chtějí vysvětlit svým dětem online hrozby. „Sýkorčino dobrodružství s bezpečností na internetu,“ nová digikniha, kterou napsala Siobhan MacDermott, seznámí děti předškolního věku s mnoha hrozbami, na něž mohou narazit na webu, takže čím více času budou později trávit online, tím lépe zvládnou situace, které mohou nastat. Během cesty domů se malá sýkorka seznamuje s malými kamarády ze ZOO a hovoří spolu o tom, jak se chovat online. Od toho, jak reagovat na online zastrašování přes počítačové virusy, „ošklivé obrázky“ až po žádosti cizích lidí o osobní informace, malý ptáček nabízí jednoduchá řešení, která malé děti učí, že mají vždy být obezřetné a o všem informovat své rodiče.

Nová kniha se brzy objeví online ve verzi pro Kindle, iPad i stolní počítač na adrese www.avg.com/avg-family-safety právě včas na to, aby vzdělala a ochránila děti, které stráví během léta více času na webu. Společnost se také rozhodla v rámci celosvětové mnohajazyčné iniciativy věnovat dvacet tisíc knih dětským organizacím a vzdělávacím programům.

O studii Digitální deníky

Digitální deníky jsou ročním průzkumem zaměřujícím se na to, jak technologie ovlivňují dětství. Každá studie se věnuje dětem různých věkových kategorií. Studie Digitální hřiště vyslechla 2 200 matek s přístupem na internet v Severní Americe (USA, Kanada), v Evropě (Velká Británie, Francie, Itálie, Německo a Španělsko), Japonsku, Austrálii a na Novém Zélandu s dětmi ve věku šesti až devíti let.

První fáze AVG průzkumu Digitální deníky se jmenovala Digitální zrození, byla vydána v říjnu 2010 a pokrývala děti a batolata ve věku 0 – 2 roky. Studie objevila, že většina dětí a batolat má již ve svých šesti měsících své online profily.

Druhá fáze se jmenovala Digitální dovednosti a byla vydána v lednu 2011. Studie objevila, že u dětí ve věku dvou až pěti let technické zkušenosti stále více nahrazují životní zkušenosti.

AVG Technologies je globální poskytovatel bezpečnostních řešení, který chrání více než 120 milionů zákazníků a malých firem ve 170 zemích světa před stále narůstajícími internetovými hrozbami, viry, spamy, kybernetickými podvody a hackery na internetu. AVG má téměř dvě desetiletí zkušeností v boji proti internetovému zločinu a jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci, prevenci a boji s internetovými hrozbami pocházející z celého světa. Volně dostupná verze AVG umožňuje začínajícím uživatelům získat základní antivirovou ochranu a posléze velice jednoduchým způsobem zvýšit úroveň bezpečnosti. Společnost disponuje celosvětovou sítí téměř 6 000 prodejců, partnerů a distributorů včetně Amazon.com, CNET, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart a Yahoo!

Petra Jankovičová
E-mail: petra.jankovicova@bestcg.com

• Pro aktuální zprávy sledujte AVG Twitteru
  • Nové trendy a analýzy ze světa bezpečnosti sledujte na blogu AVG