Nová výpočetní laboratoř na Stanfordské univerzitě Zkoumá technologie, etiku a další aspekty mobilní sociální budoucnosti

V MobiSocial se různorodý technický výzkumný tým ptá na základní otázky vztahu mobilních komunikací a sociálních sítí a začíná formulovat, jak bude vypadat budoucnost sociálních open-source sítí

Stanford, Kalifornie a Amsterodam, 23. května, 2011 - Stanfordská univerzita, Fakulta počítačových věd, dnes oznámila otevření laboratoře MobiSocial Computing Laboratory, která vznikla ze spolupráce mezi výzkumníky počítačových věd na Stanfordu spolu s vědci z předních průmyslových společností jako jsou Google, Nokia, AVG Technologies a Sony Ericsson Mobile Communications. Laboratoř MobiSocial bude zkoumat zásadní otázky mobilní komunikace a sociálních sítí.

Nedávného zahájení se účastnili významní počítačoví vědci ze skupiny MobiSocial, magisterští studenti, techničtí experti a zástupci průmyslu, aby se zeptali na nejzákladnější otázky týkající se sociálních médií a mobility: Lze se sociálními médii lépe pracovat? Mohou se stát ještě sociálnějšími a zábavnějšími? Mohou být otevřenější? Mohou být bezpečnější? A pokud ano, jak?

„Facebook, Flickr a Twitter jsou výborné nápady a nové možnosti využití technologií," řekla Monica Lam, profesorka informatiky School of Engineering na Stanfordu a ředitelka MobiSocial. „Lidé se ale rozběhli na tato otevřená hřiště takovým tempem, jako by si ani neuvědomovali důsledky, které vyplývají z rizik zavádění inovací a soukromí."

Šokující čísla

V lednu 2011 dosáhla uživatelská základna Facebooku více než 600 milionů aktivních uživatelů po celém světě. Jeden z deseti lidí na světě je registrován a aktivně službu využívá. Stejně jako dříve web, tak mobilní telefony později, se i přechod k sociálním médiím udál velmi rychle, dříve než mohl kdokoliv předpokládat, co by to mohlo přinést.

Ve skutečnosti se mobilní sociální sítě rozvinuly v tak ohromném tempu, že kritické otázky týkající se etiky sdílení informací s mobilními/časovými složkami – informace o poloze, fotky, aktualizace statusů a více – mohly vzniknout jen zpětně. Technologické pokroky a jejich osvojení veřejností zcela vynechaly úvahy o soukromí a pravidlech chování. MobiSocial si klade za cíl udělat velký skok vpřed, aby mohli být uživatelé v mobilních sociálních sítí lépe chráněni.

Nové průkopnické aplikace

K dalším iniciativám MobiSocial patří vytvoření nové třídy mobilní a sociální výpočetní techniky, která by pracovala v zájmu uživatelů, a přitom zachovala všechny pozitivní aspekty sociálních médií – od e-komerce až po užší sociální kruhy. Ve zkratce, MobiSocial je o vymýšlení a vytváření budoucích open-source mobilních sociálních médií.

Tým již vypracoval sadu aplikací, které definují nový směr komunikace kdekoliv a kdykoliv, zatímco podporují inovace, spravedlivou soutěž, ochranu osobních údajů a samozřejmě soukromí. Zahrnují:

• Mr. Privacy, open-source přehodnocení sociálních sítí, které umožňuje intuitivní sdílení odkazů, fotografií, muziky, videí a komentářů prostřednictvím emailu, spíše než na samotných sociálních sítí, takže se uživatelé mohou vyhnout nechtěným reklamám a nedobrovolným zařazením do předvybraných sítí.
  • SocialFlow, aplikace Facebooku, která pomáhá uživatelům organizovat a řídit všechny jejich sociální skupiny podle obrázků, na kterých byl někdo nedávno označen, a na základě analýzy jejich emailů. Aplikace poté navrhuje podskupiny, které může uživatel dále upřesňovat, aby lépe zvládal sociální interakce.

„MobiSocial se snaží zajistit, aby se exponenciální růst mobilních sociálních sítí odehrával v prostředí, které je stejně zběhlé a poutavé jako je bezpečné,” řekl Karel Obluk, vědecký ředitel AVG Technologies. „V AVG jsme přesvědčeni, že máme povinnost pomoci s prosazením takového technologického prvenství, které udržuje uživatele a jejich informace v bezpečí, zatímco jim dopřává více radosti a zábavy při sdílení informací.”

O MobiSocial

Práce laboratoře MobiSocial Computing Laboratory je součástí Národní vědecké nadace (NSF) a její expedice Programmable Open Mobile Internet (POMI) 2020, která pracuje na odstranění překážek u inovací prostřednictvím vytváření otevřených standard a systémů. MobiSocial Computing Laboratory je spolupráce mezi Fakultou počítačových věd na Stanfordu a vědci z předních průmyslových firem jako jsou AVG Technologies, Google, Nokia a Sony Ericsson Mobile Communications. Pro více informací prosím navštivte mobisocial.stanford.edu.

AVG Technologies je globální poskytovatel bezpečnostních řešení, který chrání více než 120 milionů zákazníků a malých firem ve 170 zemích světa před stále narůstajícími internetovými hrozbami, viry, spamy, kybernetickými podvody a hackery na internetu. AVG má téměř dvě desetiletí zkušeností v boji proti internetovému zločinu a jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci, prevenci a boji s internetovými hrozbami pocházející z celého světa. Volně dostupná verze AVG umožňuje začínajícím uživatelům získat základní antivirovou ochranu a posléze velice jednoduchým způsobem zvýšit úroveň bezpečnosti. Společnost disponuje celosvětovou sítí téměř 6 000 prodejců, partnerů a distributorů včetně Amazon.com, CNET, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart a Yahoo!

Petra Jankovičová
E-mail: petra.jankovicova@bestcg.com

• Pro aktuální zprávy sledujte AVG Twitteru
  • Nové trendy a analýzy ze světa bezpečnosti sledujte na blogu AVG